2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Kenyataan Media

KERTAS PUTIH DEDAH SEJARAH WILAYAH AUTONOMI XINJIANG

 

BEIJING, 22 JULAI – Pejabat Majlis Penerangan Negara China semalam mengeluarkan kertas putih (Perkara Bersejarah Mengenai Xinjiang) tentang perkara sejarah wilayah autonomi Xinjiang yang didiami etnik minoriti Islam Uighur.

 

Menurut kandungan dokumen itu, Beijing adalah sebuah negara bersatu padu dan pelbagai kumpulan etnik di Xinjiang adalah sebahagian daripada negara China.

 

Dalam dokumen tersebut juga menyatakan pembangunan wilayah barat laut itu berkait rapat dengan sejarah panjang China.

 

Walau bagaimanapun, permusuhan berlaku di dalam dan luar Beijing adalah kerana kewujudan kumpulan pemisah dan ekstremis yang cuba memecah-belahkan negara itu dengan memutarbelitkan sejarah serta fakta.

 

Kertas putih itu mendakwa Xinjiang telah lama menjadi bahagian yang tidak boleh dipisahkan dengan wilayah China dan tidak pernah digelar sebagai Turkistan Timur.

 

“Budaya dan agama yang berbeza di Xinjiang dan etnik budaya telah dipupuk dan dibangunkan dalam peradaban China.

 

“Islam bukanlah sistem kepercayaan tunggal penduduk Uighur. Ia telah berakar umbi dalam kebudayaan negara ini dan berkembang kukuh di China,” menurut dokumen tersebut lagi.

 

Peningkatan ekstremisme di seluruh dunia didakwa menjadi punca kumpulan pemisah meningkat di Xinjiang, sekali gus menyaksikan lonjakan insiden keganasan di wilayah itu.

 

“Usaha memerangi keganasan dan ekstremisme di Xinjiang adalah perjuangan untuk keadilan terhadap kuasa yang kejam. Oleh itu, ia sewajarnya disokong, dihormati dan difahami semua pihak,” tambahnya lagi.

 

Dokumen itu menyatakan beberapa negara, pertubuhan dan individu yang berpendirian ‘double standard’ terhadap keganasan kononnya sewenang-wenangnya mengkritik usaha kerajaan China untuk membendung ekstremisme di wilayah terbabit.

Sumber: Sinar Harian