2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-06-09 at 3.31.21 PM
Info Semasa

Masjid ditutup 225 tahun dibuka semula di Mesir

KAHERAH: Sebuah masjid abad ke-13 yang rosak selepas digunakan selama bertahun-tahun sebagai kilang sabun, pusat penyembelihan dan kubu dibuka semula kepada orang ramai selepas menjalani kerja-kerja pemulihan yang lama.

Menurut laporan Utusan, Masjid Al-Zhahir Baybars yang dibina di bawah pemerintahan Mamluk pada 1268, merangkumi kawasan seluas 1.2 hektar di utara Kaherah, sekali gus menjadikannya masjid ketiga terbesar di Mesir.

Masjid itu menjalani pemulihan mekanikal dan kimia untuk mengembalikannya kepada keadaan asal, kata Tarek Mohamed El-Behairy, yang bertanggungjawab menyelia proses pemulihan itu.

“Ada bahagian yang musnah, ada bahagian yang digantikan kerana strukturnya tidak sesuai untuk kekal dalam masjid.

“Tetapi semuanya berjalan lancar dan proses pemulihan dapat dilakukan dengan baik,” katanya.

Kerja-kerja pemulihan yang menelan belanja AS$7.68 juta (RM35.16 juta) itu dibiayai bersama dengan Kazakhstan dan bermula pada 2007.

Selama 225 tahun, masjid itu sama ada ditutup, ditinggalkan atau beroperasi untuk tujuan bukan agama yang menyumbang kepada kerosakannya.

Ketika kempen Napoleon di Mesir, ia digunakan sebagai kubu tentera, kemudian di bawah pemerintahan Uthmaniyyah pada abad ke-19 sebagai kilang sabun.

Kemudian, apabila British menyerang Mesir pada 1882, ia digunakan sebagai rumah penyembelihan.

Al-Zahir Baybars adalah seorang tokoh terkemuka dalam sejarah Mesir dengan mengukuhkan pemerintahan Mamluk di Mesir yang berlangsung selama tiga abad hingga 1517.