2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Aktiviti SMInfo Semasa

Kembara Prihatin: Ibarat Mandi Tak Basah Tidur Tak Lena

[vc_row][vc_column][helpme_fancy_title style=”avantgarde” tag_name=”h1″ size=”31″ font_family=”Comic Sans MS, cursive” font_type=”safefont” align=”center”]IBARAT MANDI TAK BASAH TIDUR TAK LENA[/helpme_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533623648130{background-color: #bd7de8 !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Berbekalkan rumah tua yang dilapisi atap serta berdinding kayu sahaja masih mampu hidup bahagia walaupun tak sama seperti insan lain.

Dahulunya gagah kini sudah tidak berdaya lagi melakukan tugasnya dahulu sebagai seorang penggali kubur. Haji Tawil bin Haji Ahmad itulah nama yang telah diberi atau di panggil sebagai Haji tawil yang kini merupakan Bekas penggali kubur.

Hari berganti hari, Usia Haji Tawil semakin berusia dan semakin tidak berupaya melakukan kerja-kerja hariannya dahulu seperti biasa. Kini Haji tawil terpaksa duduk dirumah sahaja tidak bekerja kerana faktor usianya. Haji Tawil tetap bersyukur dengan nikmat kesihatan yang dikurniakan padanya itu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533624437127{background-color: #bd7de8 !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Tiba masanya Haji tawil untuk berehat bersama isterinya meluangkan masa mereka bersama. Mereka berdua mempunyai empat orang anak. Tiga orang sudah bekerja dan salah seorang anak perempunya Haji Tawil yang berumur 22 tahun sedang mengalami masalah tulang belakang. Hal ini menghalang anaknya itu untuk membantu dan meringankan beban bapanya Haji Tawil yang sekarang sudah tidak bekerja lagi. Manakala Isteri Haji Tawil pula mengalami Cancer paru-paru dan sedang menjalani rawatan susulan seperti kemoterapi di hospital.

Anak perempuan haji tawil tidak mampu bekerja dan hanya tinggal bersamanya untuk dijaga kelengkapannya. Segala kos rawatan anak dan isteri ditanggung oleh haji tawil serta anaknya yang lain. Dengan kos rawatan yang tinggi tidak cukup bagi mereka untuk hidup selesa seperti insan lain.

Dalam Kesusahan tidak bekerja itu, Encik Tawil Masih bersyukur kerana anaknya yang lain masih mampu membantu dengan memberi sedikit sebanyak untuk bapa mereka di kampong. Dengan keadaan haji tawil yang sudah tua masih lagi gagah menjaga keluarga mereka dengan sebaiknya.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”2055,2056,2057″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533624454601{background-color: #bd7de8 !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Berat. Itulah perkataan yang mampu diungkap oleh Crew Pertubuhan Serantau Muslim pada ketika itu.

Kami PERTUBUHAN SERANTAU MUSLIM datang memberikan sedikit sumbangan kepada Haji Tawil serta mampu meringankan keperitan yang ditanggung Haji Tawil. Haji Tawil turut menerima bantuan daripada Jabatan Agama Islam Melaka tiap bulan iaitu sebanyak Rm200 menjadikan dia dan sekeluarga sudah cukup bersyukur atas pemberian tersebut. Tuan puan yang mahu Bersama kami membantu mereka yang memerlukan boleh terus hubungi kami di 0108569407.

Semoga segala usaha kita bersama didunia ini diberkati di akhirat kelak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]