2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Aktiviti SMInfo Semasa

Kembara Prihatin: Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul

[vc_row source=”” text=”HELP US REACH OUR GOAL” font_container=”tag:h2|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” custom_letter_spacing=”” link=””][vc_column][helpme_fancy_text color=”#ce043a” highlight_color=”” size=”25″ font_family=”none” align=”center”]

BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI

BAHU MEMIKUL

[/helpme_fancy_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533610949613{background-color: #d6b66b !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Itulah kisah bagi seorang lelaki yang berusia 40-an yang keseorangan hidup hanya dikelilingi saudara maranya sahaja. Berbekalkan rumah kayu serta peralatan-peratan rumah yang serba kekurangan menjadikan Encik Adam tiada tempat bergantung melainkan saudaranya. Meneliti tentang kisah hidup Encik Adam sangatlah berat baginya untuk menanggung semua itu, tetapi apakan daya sudah itu takdirnya menjadi seorang yang tidak berkemampuan seperti insan biasa yang mampu melakukan pekerjaan harian.

Urusan harian Encik Adam hanyalah bergantung kepada mereka semua. Jika tiada bantuan dari saudara, beliau tidak tahu bagaimana dengan kehidupannya. Urusan keperluan seperti makan juga ditanggung oleh saudaranya yang sangat prihatin terhadap nasib encik adam. Oleh itu, Saudara yang tinggal di sekitar rumah Encik Adam memudahkan mereka untuk mengunjungi Encik Adam dengan kerap bagi mengurus makanan serta memastikan Encik Adam mengambil ubat pada setiap hari.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533610964484{background-color: #d6b66b !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Encik Adam mengalami penyakit mental dan tidak mampu melakukan tugas sendirinya dengan baik. Bagi saudaranya yang sentiasa membantu tidak pernah melupakan keperluan Encik Adam. Bagi saudaranya, siapa lagi mau membantu saudara sendiri dalam kesusahan jika bukan kita sendiri. Baginya tuhan tahu dan tidak menimpakan kesusahan kepada seseorang jika dia tidak mampu.

Sungguh murni jasa yang telah dilakukan oleh saudara Encik Adam. Hidup dengan keadaan yang tidak berkemampuan ini menjadikan hidupnya lebih mencabar, ditambah pula tidak mempunyai anak serta tidak pernah berkahwin seumur hidupnya menjadikannya hidup keseorangan. Sudah lama baginya menanggung masalah mentalnya, Encik Adam juga perlu dibawa kepusat rawatan pada setiap minggu ataupun dua minggu sekali bagi proses rawatan serta ubat untuk penyakit yang dialaminya sejak dahulu lagi. Jika Encik Adam tidak mengambil ubat tepat pada waktunya, beliau akan mudah mengalami tekanan perasaan yang berlebihan seperti cepat marah dan seumpamanya.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”2044,2045,2046″ img_size=”large” autoplay=”yes” css=”.vc_custom_1533611549480{border-radius: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1533611130764{background-color: #d6b66b !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Encik adam tidak mampu bekerja oleh itu bantuan lain yang diperolehi oleh Encik adam adalah sebanyak RM200 setiap bulan dari Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) bagi mengurangkan beban saudaranya untuk menjaga Encik adam dan proses rawatan penyakit beliau tersebut.

Kami (Pertubuhan Serantau Muslim) turut serta membantu meringankan bebanan beliau dengan menyumbangkan barangan keperluan harian kepadanya. Orang yang melihat tidak merasa apa yang dirasai oleh Orang yang berada di situasi tersebut. Oleh itu, Serantau Muslim berharap semua orang agar terlibat dalam membantu saudara-saudara seIslam yang dalam kesusahan. Hal in mampu membantu insan-insan yang lemah dan memerlukan bantuan kita sepenuhnya. Sementara ada peluang untuk kita berbakti kepada manusia, lakukanlah dengan sebaiknya.  Tuan puan yang mahu bersama kami membantu mereka yang memerlukan boleh terus hubungi kami di 010-8569407.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]