2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
1b941c3b-8481-4eb4-ab71-2e22a1802419.jpg
Info Semasa

Tentera Israel bunuh 2 pejuang Palestin di Tebing Barat

NABLUS: Tentera Israel membunuh dua pejuang Palestin dalam pertempuran senjata yang berlaku sebelum subuh di Tebing Barat semalam.

Kementerian Kesihatan Palestin mengesahkan kematian dua lelaki dan turut memaklumkan enam lagi cedera dalam pertempuran di sebuah rumah di bandar Palestin, Nablus.

Kumpulan Briged Syuhada Fatah Al-Aqsa mendakwa, dua yang maut itu adalah ahlinya.

Menurut polis, ketika serbuan di luar rumah bagi menahan seorang suspek yang dikehendaki, pasukan keselamatan Israel diserang oleh beberapa lelaki bersenjata.

Naser Estitya, 60, berkata beliau terdengar bunyi tembakan dari dalam rumah sebelum tentera Israel membalas dengan serangan hebat.

Katanya, tentera Israel memanggil nama salah seorang individu berkenaan dan mengarahkannya supaya menyerah.

Gambar di sekitar tempat kejadian menunjukkan kemusnahan pada sebahagian dinding tingkat atas.

Sementara itu, pegawai kanan Palestin, menerusi ciapan Twitter, menulis ‘Satu lagi jenayah dilakukan oleh tentera Israel di kota lama #Nablus, di mana ramai yang gugur syahid dan tercedera.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya jenayah ini dan mempertanggungjawabkan Israel atas kesannya,” katanya.

Rundingan damai yang diaturkan oleh Amerika Syarikat (AS) bertujuan untuk menubuhkan negara Palestin di Baitulmaqdis Timur, Tebing Barat dan Gaza gagal pada 2014 dan tidak menunjukkan sebarang tanda kebangkitan.

Tentera Israel meningkatkan serbuan sejak beberapa bulan kebelakangan ini di Tebing Barat selepas beberapa individu dari kawasan itu melakukan serangan jalanan di Israel.

Pihak berkuasa Palestin yang disokong Barat kerap mengecam pencerobohan berkenaan.

Sumber: Berita Harian