2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Aktiviti SMInfo SemasaKenyataan Media

SERANTAU MUSLIM LANCAR BANTUANKECEMASAN.COM KEPADA MANGSA DI BEIRUT, LUBNAN

Melaka, 12 Ogos – Kini, hampir seminggu Serantau Muslim lancarkan bantuankecemasan.com susulan insiden letupan besar yang menggegarkan ibukota Lubnan Beirut.

Insiden yang menyebabkan ratusan cedera dan puluhan kematian pada hari Selasa, 4 Ogos 2020 lalu menimbulkan gelombang kejutan di seluruh bandar, menyebabkan kerosakan yang meluas pada bangunan dan tingkap didapati banyak pecah di beberapa bahagian di ibu negara.

Serantau Muslim difahamkan dari rakan kerjasama di sana, punca sebenar letupan masih tidak diketahui dengan jelas. Mohammed Fahmi, Menteri Dalam Negeri Lubnan, mengatakan hal itu disebabkan oleh amonium nitrat yang disimpan di gudang di pelabuhan. Menurut angka terkini yang dilaporkan media tempatan, lebih kurang 171 orang terbunuh dan lebih daripada 5,000 lagi cedera.

Keadaan di sana dilaporkan agak teruk dan memerlukan bantuan helikopter bagi mengelilingi kawasan pelabuhan agar dapat memadamkan api yang besar.

Sebelum ini, Pasukan The Lebanese Red Cross turut mengeluarkan kenyataan bahawa lebih daripada 3,000 orang cedera namun jumlahnya cenderung meningkat.

Serantau Muslim juga difahamkan keadaan hospital di sana begitu memilukan. Bilik-bilik kecemasan di hospital dibanjiri mereka oleh yang cedera, dan bahagian kecemasan utama di hospital iaitu Pusat Perubatan Universiti Amerika Beirut tidak dapat menerima lebih banyak pesakit, sebahagiannya disebabkan oleh kecederaan akibat letupan.

Di hospital Hotel-Dieu, terdapat puluhan orang yang cuba masuk tetapi terpaksa ditolak. Pasukan The Lebanese Red Cross, pegawai kesihatan dan ahli politik telah meminta orang ramai untuk menderma darah untuk membantu mereka yang cedera di hospital.

Untuk makluman umum juga, pelabuhan tersebut telah dibina semula dan diperluas setelah perang saudara tahun 1990, di bawah rancangan pembinaan semula yang dibayangkan oleh negarawan Lebanon akhir, Rafik Hariri, dan kren baru dipasang untuk mengendalikan kapal kontena mega. Pelabuhan Beirut dan Lapangan Terbang Antarabangsa Beirut Rafik Hariri adalah pelabuhan utama masuk ke negara tersebut dan kini sekelip mata ia telah musnah.

Situasi sekarang juga, Lubnan kehilangan semua kaedah pengimportannya. Lapangan terbang sudah ditutup dengan akses hanya 10% untuk lalu lintas udara. Semua sempadan ditutup tanpa akses masuk ke Lubnan.

Pelabuhan tersebut juga adalah satu-satunya sumber yang tersisa untuk diimport dan mempunyai simpanan barang asas seperti gandum dan tepung yang kini, semua telah menjadi abu.

Justeru, Serantau Muslim berharap dengan melancarkan bantuankecemasan.com ini dapat menampung mereka yang terjejas dalam perbelanjaan penyediaan barang-barang makanan asas, peralatan kebersihan, bekalan air minuman, beg-beg roti, peralatan dan bekalan perubatan untuk hospital yang terjejas dan HCs, pemulihan tempat tinggal, memperbaiki rumah yang rosak, terapi psikologi untuk yang cedera dan untuk pesakit PTSD serta rawatan psikiatri untuk keluarga mangsa.

Serantau Muslim berharap seluruh rakyat di dunia dapat bersama-sama meringankan beban rakyat Lubnan yang diuji dengan kehilangan harta benda dan nyawa serta dapat mengharungi dengan tabah dalam menghadapi ujian ini. Sebarang sumbangan daripada anda boleh terus ke https://donate.serantaumuslim.org.my/order/form/bantuankecemasan-lubnan.

Sumber: Serantau Muslim dan Rakan Kerjasama Serantau Muslim, URDA