2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Aktiviti SMInfo SemasaKenyataan Media

Serantau Muslim bawa bantuan bencana gempa bumi Lombok Sabtu ini

[vc_row][vc_column][helpme_fancy_title style=”standard” tag_name=”h1″ size=”34″ font_family=”none” align=”center”]

Serantau Muslim bawa bantuan bencana gempa bumi Lombok Sabtu ini

[/helpme_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

KUALA LUMPUR, 8 OGOS: Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar melancarkan Tabung Bantuan Bencana Lombok menerusi NGO Serantau Muslim serta menyampaikan sumbangan peribadi berjumlah RM10,000.

Katanya, Kerajaan Malaysia merakamkan takziah dan rasa simpati terhadap bencana gempa bumi sekuat 7 skala ritcher yang melanda Lombok, Indonesia yang dikhabarkan menyebabkan kematian lebih dari 113 orang, lebih 866 orang cedera, 20,000 penduduk menjadi pelarian dan lebih 8,000 buah rumah rosak.

“Gempa melanda Indonesia bukanlah perkara baru, namun tragedi yang meragut jiwa ini tidak menyebabkan kita memandang sepi perkara ini. Atas dasar itu, saya komited bertindak pantas menghulurkan bantuan peribadi saya melalui NGO dan agensi yang terbabit langsung dalam memberikan bantuan kecemasan kepada mangsa gempa bumi tersebut.

“Saya memuji usaha NGO Pertubuhan Kebajikan Serantau Muslim yang mengumpul dana dari orang ramai untuk disalurkan terus kepada mangsa gempa” katanya dalam sidang media di Lobi Parlimen.

Dalam sidang media sama, Ahli Jawatankuasa Serantau Muslim, Siti Fatyhah Sulaiman berkata mereka akan berangkat ke Lombok, Sabtu ini bagi membawa bantuan kepada mangsa bencana.

Beliau berkata, setakat ini kutipan derma fasa pertama yang dimulakan sejak minggu lalu berjaya mengumpul hampir RM20,000.

Manakala fasa kedua akan bermula pada September hadapan.

“Kita akan bekerjasama dengan NGO tempatan. Dari segi barangan, ada yang kita akan beli dari sini dan beli disana.

“Antara bantuan kecemasan yang diperlukan ialah bekalan air bersih, makanan yang dimasak, pek makanan untuk bayi dan pesakit, ubat ubatan, pakaian dan selimut, alas tidur dan pek kebersihan diri,” katanya.

 

Sumber: https://selangorkini.my/2018/08/serantau-muslim-bawa-bantuan-bencana-gempa-bumi-lombok-sabtu-ini/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]