2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2024-01-24 at 6.03.56 PM (1)
Info Semasa

Risiko kebuluran di Gaza meningkat – PBB

Penduduk Semenanjung Gaza menghadapi risiko kebuluran yang semakin meningkat ketika perang Israel-Palestin terus berlarutan.

Laporan dari Berita Harian menyatakan Amaran itu dikeluarkan Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) (WFP).

“Situasi di Gaza sudah tentu tergelincir setiap hari ke dalam situasi yang lebih dahsyat,” dengan “ancaman kebuluran yang semakin meningkat”, kata jurucakap kanan WFP Asia Barat, Abeer Etefa, pada taklimat media.

Kajian dijalankan antara 24 November dan 7 Disember mendapati kesemua 2.2 juta penduduk di wilayah Palestin berada dalam tahap krisis kekurangan makanan.

Sejak itu, keadaan semakin teruk, kata Etefa, bercakap melalui pautan video dari Kaherah.

“Lebih setengah juta orang di Gaza menghadapi tahap bencana ketidakselamatan makanan dan risiko kebuluran meningkat setiap hari.”

Etefa berkata walaupun dengan konflik bertahun-tahun yang panjang di tempat seperti Syria, Yaman dan Sudan, “kami tidak melihat tahap bilangan orang yang tinggi dalam keadaan ini dalam jangka masa yang singkat.”

Perang Gaza meletus selepas serangan Hamas pada 7 Oktober yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Serangan berterusan Israel sebagai tindak balas telah membunuh sekurang-kurangnya 25,490 orang di Gaza, kira-kira 70 peratus daripadanya wanita, kanak-kanak dan remaja, menurut kementerian kesihatan di wilayah kendalian Hamas.

Etefa berkata kira-kira 70 peratus permintaan WFP untuk menghantar makanan ke utara Gaza ditolak oleh pihak berkuasa Israel.

Penghantaran terakhir ke utara adalah sekitar 11 dan 13 Januari, membawa 200 tan makanan untuk 15,000 orang di Gaza City.

“Itu jumlah yang sangat, sangat kecil,” kata Etefa.

“Inilah sebabnya kami melihat orang ramai menjadi lebih terdesak,” kerana mereka tidak tahu bila trak itu mungkin datang lagi.

Agensi kemanusiaan PBB, OCHA berkata bahawa dalam dua minggu pertama Januari, hanya tujuh daripada 29 misi yang dirancang untuk menghantar bekalan menyelamatkan nyawa ke utara Gaza dibenarkan oleh pihak berkuasa Israel.

Etefa menggelarnya sebagai “had sistematik”, manakala gangguan komunikasi di Gaza juga menghalang pengagihan makanan.

Sejak 7 Oktober, WFP menghantar 1,403 trak yang membawa lebih 24,000 tan makanan ke Gaza, termasuk lebih 730 trak yang membawa lebih 13,000 tan pada Januari setakat ini.

Ia mempunyai 21,000 tan bekalan makanan lagi – cukup untuk dua juta penduduk di Gaza selama sebulan – sama ada di kedai di negara jiran Mesir, dalam perjalanan ke Gaza atau sudah berada di atas trak di sempadan.

Kedai roti Gaza menghasilkan purata satu juta roti setiap hari, tambahnya.

Agensi kemanusiaan PBB berkata minggu ini hanya 15 kedai roti masih berfungsi di Gaza.

Sementara itu, jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Christian Lindmeier, berkata baru-baru ini satu misi menghantar bahan api ke hospital berulang kali ditahan oleh orang yang “terdesak mencari makanan”, dengan pasukan itu perlu menunjukkan “tiada apa-apa untuk dimakan”.