2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

RIBUAN ROHINGYA HILANG TEMPAT TINGGAL EKORAN KEBAKARAN

COX’S BAZAR: Beribu-ribu orang kehilangan tempat tinggal selepas kebakaran memusnahkan sebahagian kem pelarian Rohingya di Bangladesh, kata polis semalam.

Kira-kira 850,000 daripada minoriti Islam yang teraniaya – kebanyakan mereka terlepas daripada tindakan keras tentera 2017 di Myanmar yang disimpulkan oleh penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah dibunuh dengan ‘niat pembunuhan beramai-ramai’ – tinggal dalam rangkaian kem di daerah sempadan Bangladesh Cox’s Bazar.

“Kira-kira 1,200 rumah hangus dalam kebakaran itu,” kata Kamran Hossain, jurucakap Batalion Polis Bersenjata, yang mengetuai keselamatan di kem itu.

Kebakaran bermula di Kem 16 dan merebak melalui tempat perlindungan yang diperbuat daripada buluh dan terpal, menyebabkan lebih 5,000 orang kehilangan tempat tinggal, katanya.

“Kebakaran bermula pada jam 4:40 petang (waktu tempatan) dan dapat dikawal sekitar 6:30 petang,” katanya kepada AFP.

Abdur Rashid, 22, berkata, kebakaran besar menyebabkan dia melarikan diri kerana rumah dan perabotnya dijilat api.

“Semua di rumah saya hangus. Bayi dan isteri saya keluar. Terdapat banyak barang di dalam rumah,” katanya.

“Saya menyimpan 30,000 taka (RM1,473) hasil bekerja sebagai buruh harian, wang itu hangus dalam kebakaran.

“Saya kini berada di bawah langit terbuka. Saya kehilangan impian saya.”

Pada Mac tahun lalu, 15 orang maut dan kira-kira 50,000 kehilangan tempat tinggal di Bangladesh selepas kebakaran besar memusnahkan kediaman Rohingya di penempatan pelarian terbesar di dunia.

Mohammad Yasin, 29, meratapi kekurangan peralatan keselamatan kebakaran di kem.

“Kebakaran kerap berlaku di sini. Kami tidak dapat memadamkan api. Tiada air. Rumah saya hangus. Banyak dokumen yang saya bawa dari Myanmar juga hangus. Dan di sini sejuk,” katanya.

Bangladesh telah dipuji kerana menerima pelarian yang melintasi sempadan dari Myanmar, tetapi tidak berjaya mendapatkan mereka rumah tetap.

Sumber: BH