2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-01-10 at 11.11.12 AM
Info Semasa

Provokasi melampau dari menteri ekstremis

BAITULMAQDIS – Menteri ‘ekstremis’ Israel, Itamar Ben-Gvir telah melakukan tindakan provokasi dengan menceroboh pekarangan Masjid al-Aqsa (Haram al-Sharif) buat pertama kali sejak menyertai kerajaan gabungan baharu minggu lalu.

“Kerajaan kami tidak akan sesekali menyerah kepada ancaman Hamas,” katanya dengan angkuh sebagai respons terhadap amaran diberikan gerakan tersebut yang menyifatkan ia sebagai perbuatan melangkaui ‘garisan merah’.

Seperti yang dilaporkan akhbar Sinar Harian, pencerobohan itu dibuat beberapa hari selepas Ben-Gvir dilantik sebagai Menteri Keselamatan Negara yang memberikan kuasa lebih meluas untuk mengawal pasukan polis.

“Kuil Gunung adalah tempat paling penting buat penduduk Israel dan kami mengekalkan kebebasan bergerak untuk orang Muslim dan Kristian. Penduduk Yahudi juga mempunyai hak,” ujarnya merujuk kepada Haram al-Sharif dalam satu kenyataan yang dijangka membangkitkan lagi kemarahan orang Islam.

Sebelum ini, Ben-Gvir telah melobi untuk merombak pengurusan lokasi itu yang ditadbir oleh Majlis Hal Ehwal Islam Waqf bagi membenarkan golongan Yahudi beribadat di situ, namun langkah itu ditentang pihak berkuasa arus perdana.

Dalam laporan sama, menurut pengawal Waqf, Ben-Gvir diiringi pasukan rejim Zionis bersama sebuah dron yang berlegar-legar di ruang udara tempat ketiga paling suci bagi orang Islam tersebut.

Kementerian Luar Palestin turut mengecam tindakan provokatif yang berpotensi mencetuskan konflik seperti Intifada Kedua yang berpunca daripada lawatan kontroversi, Ariel Sharon pada tahun 2000. 

Dalam pada itu, besar harapan seluruh komuniti dunia agar menteri tersebut tidak sewenang-wenangnya mencabuli hak asasi manusia sejagat dan berfikirlah secara matang dalam mentadbir sesebuah organisasi agar tidak menjadi sesuatu itu lebih buruk.