2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-03-21 at 10.54.29 AM
Info Semasa

PM Palestin bidas kenyataan `berbaur perkauman’ menteri Israel

RAMALLAH, Wilayah Palestin: Perdana Menteri Palestin, Mohammad Shtayyeh pada Isnin menyifatkan kenyataan Menteri Kewangan berhaluan kanan Israel, Bezalel Smotrich bahawa rakyat Palestin tidak wujud, sebagai “menghasut”.

“Tiada Palestin, kerana tidak ada rakyat Palestin,” kata Smotrich pada Ahad, memetik aktivis Zionis Perancis-Israel Jacques Kupfer, bercakap pada satu acara di Paris, menurut laporan Berita Harian yang dipetik daripada ciapan media sosial yang tular.

“Selepas 2,000 tahun pengasingan, Yeremia, Yehezkiel dan Yesaya mula menjadi kenyataan dan Tuhan sedang mengumpulkan umat-Nya, orang Israel pulang ke rumah”, kata Smotrich.

“Ada orang Arab di sekeliling yang tidak menyukainya, jadi apa yang mereka lakukan? Mereka mencipta orang rekaan dan menuntut hak rekaan ke atas bumi Israel, hanya untuk memerangi gerakan Zionis,” katanya.

Smotrich tahun lalu menjadi menteri dalam Kabinet pemimpin veteran Israel, Benjamin Netanyahu, yang disifatkan penganalisis sebagai kerajaan paling kanan dalam sejarah negara itu.

“Ia adalah kebenaran sejarah, ia adalah kebenaran alkitabiah, orang Arab di Israel mesti mendengarnya, begitu juga orang Yahudi tertentu yang keliru di Israel, kebenaran ini mesti didengari di sini di Istana Elysee (di Paris), dan di Rumah Putih di Washington, dan semua orang mesti mendengar kebenaran ini,” kata Smotrich.

Shtayyeh, bercakap di hadapan mesyuarat Kabinet Pihak Berkuasa Palestin pada Isnin, berkata “kenyataan menghasut itu konsisten dengan kata-kata Zionis pertama ‘tanah tanpa rakyat bagi rakyat tanpa tanah'”.

Beliau berkata, komen itu adalah “bukti muktamad fahaman pelampau, perkauman Zionis…” Kerajaan Israel sekarang.”

Pada Februari, Smotrich menggesa bandar Palestin Huwara di Tebing Barat yang diduduki untuk “dihapuskan” selepas dua warga Israel ditembak mati oleh seorang yang didakwa militan Hamas.

Beratus-ratus peneroka Israel yang mengamuk kemudian membakar rumah dan kereta Palestin di bandar Tebing Barat.