2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
3f22e581-1d7f-476d-a4b3-6da61d50d550.jpg
Info Semasa

Pertempuran di masjid Al-Aqsa sebelum acara perarakan Yahudi

BAITULMAQDIS: Polis Israel hari ini berdepan dengan penduduk Palestin yang bersembunyi di dalam masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis ketika ratusan orang Yahudi melawat perkarangan masjid suci itu menjelang perarakan nasionalis Yahudi yang penuh perbalahan melalui tengah Kota Lama.

Perarakan tahunan Baitulmaqdis meraikan penawanan Israel ke atas Kota Lama dalam perang Asia Barat 1967 dan menarik ribuan peserta sambil melontarkan batu.

Puak Palestin memberi amaran bahawa perarakan mengibarkan bendera melalui kawasan Muslim di bandar itu boleh mencetuskan semula konflik yang sudah berdekad lama dengan Israel.

Ketegangan meningkat di bandar selama beberapa minggu. Beberapa jam sebelum perarakan dimulakan, polis mengurung beberapa warga Palestin di dalam masjid di perkarangan Al-Aqsa ketika pelawat Yahudi tiba untuk lawatan harian di perkarangan itu, kawasan suci bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi.

Penduduk Palestin membaling batu dan menembak bunga api ke arah polis, yang bertindak balas dengan bom tangan.

Kumpulan Islam Hamas, yang mentadbir Semenanjung Gaza, mengutuk video yang disiarkan dalam talian yang memperlihatkan orang Yahudi solat di kawasan terbabit, yang melanggar larangan yang sudah lama wujud.

“Kerajaan Israel perlu bertanggungjawab dan menanggung akibatnya,” kata pegawai kanan Hamas, Bassem Naim.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini Hamas mengiktirafkan dirinya sebagai pembela Baitulmaqdis Muslim.

Selepas berminggu-minggu ketegangan tahun lalu berhubung pengusiran Palestin di bandar itu, Hamas melancarkan roket ke Israel ketika perarakan nasionalis, mencetuskan perang 11 hari yang mengorbankan sekurang-kurangnya 250 rakyat Palestin di Gaza dan 13 orang Israel.

Walaupun desakan untuk memikirkan semula perarakan daripada beberapa sekutu gabungannya sendiri, Perdana Menteri, Naftali Bennett enggan menerima sebarang perubahan.

Sumber: BH