2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-11-06 at 9.29.57 AM
Info Semasa

Pemindahan Gaza digantung sejak Sabtu selepas ambulans disasarkan – Sumber Mesir

KAHERAH: Pemindahan warga Gaza yang cedera dan pemegang pasport asing untuk melalui lintasan Rafah ke Mesir digantung sejak semalam.

Menurut dua sumber keselamatan Mesir dan sumber perubatan yang dipetik dari Berita Harian, pemindahan dihentikan selepas serangan Israel pada hari Jumaat ke atas ambulans di Gaza yang digunakan untuk mengangkut mangsa yang cedera.

Bagaimanapun, trak bantuan masih boleh masuk ke wilayah itu, menurut dua sumber itu.

Persimpangan Rafah ke Semenanjung Sinai Mesir adalah satu-satunya pintu keluar dari Gaza yang tidak dikawal oleh Israel.

Pemindahan bermula pada hari Rabu di bawah perjanjian antarabangsa yang bertujuan untuk membenarkan beberapa pemegang pasport asing, tanggungan mereka dan beberapa warga Gaza yang cedera keluar dari kawasan itu.

Hari ini, pihak berkuasa sempadan Gaza tidak menerbitkan senarai pemegang pasport asing dan tanggungan yang diluluskan, berbanding hari sebelumnya.

Sebelum ini, beratus-ratus orang sudah dipindahkan dalam penyelarasan dengan negara asal mereka, bersama-sama dengan berpuluh-puluh rakyat Gaza yang cedera yang menerima bantuan perubatan di hospital di Sinai.

Qatar, yang memainkan peranan utama dalam memudahkan bantuan kemanusiaan dan pembebasan tebusan, berkata ia sedang melakukan yang terbaik untuk menyambung semula operasi pintu keluar penting itu tetapi tidak ada garis masa bila lintasan itu akan diaktifkan semula.

Menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri Qatar, Majed Al Ansari, pengeboman hospital dan ambulans, yang menjadi sebahagian daripada perjanjian ini untuk konvoi ambulans memindahkan pesakit keluar dari bahaya, pastinya tidak membantu.

“Kami menggesa semua pihak, terutama tentera pendudukan untuk memastikan terdapat laluan selamat dan perjanjian itu seperti yang dicapai untuk dihormati,” katanya.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan agensi bantuan yang bekerja di Gaza juga mengutuk serangan udara Israel ke atas ambulans pada hari Jumaat, yang dikatakan tentera Israel, tanpa menunjukkan bukti, membawa pejuang Hamas.

Kementerian Kesihatan, pengarah hospital dan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin di kawasan yang dikuasai Hamas berkata, serangan Israel menyasarkan konvoi ambulans yang memindahkan mangsa cedera dari kawasan utara Gaza yang dikepung.