2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-07-11 at 1.31.51 PM
Info Semasa

PBB gesa tingkat pembiayaan bantu rakyat Palestin

NEW YORK: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa negara anggota segera meningkatkan pembiayaan dana untuk membantu lebih dua juta rakyat Palestin.

Ini berikutan terdapat keperluan mendesak selepas serangan Israel ke atas kem pelarian di wilayah yang diduduki di bandar Jenin di Tebing Barat, lapor Utusan.

Dalam laporan tersebut, dinyatakan bahawa disebabkan kerosakan infrastruktur yang ketara, keseluruhan kem itu terputus bekalan air dan beberapa penduduk hilang tempat tinggal.

PBB akan mengutamakan untuk membaiki sistem rangkaian air dan pembetung dalam beberapa hari akan datang, selain mengagihkan bekalan makanan dan bantuan tunai serta sokongan psikososial, terutama kepada kanak-kanak.

Tambah laporan tersebut, langkah untuk mengurangkan risiko bahan letupan yang tidak meletup juga amat kritikal.

“Untuk menyokong usaha ini, kami menggesa negara anggota untuk meningkatkan pembiayaan mereka bagi tindak balas kemanusiaan,” tambah laporan itu.

Pelan tindak balas kemanusiaan PBB untuk wilayah Palestin yang diduduki hanya mendapat pembiayaan sebanyak 20 peratus.

Sementara itu, Penyelaras Kemanusiaan bagi Wilayah Palestin yang Diduduki, Lynn Hastings, turut memberikan taklimat kepada Majlis Keselamatan PBB (UNSC) mengenai keadaan di Jenin baru-baru ini.

Majlis 15 anggota itu mengadakan rundingan semalam untuk membincangkan serangan Israel ke atas Jenin.

Tentera Israel berundur dari Jenin pada awal Rabu, menamatkan operasi ketenteraan terbesarnya di bandar itu dalam tempoh lebih 20 tahun.

Sekurang-kurangnya 12 rakyat Palestin terbunuh, termasuk lima kanak-kanak dan lebih 140 cedera, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Serangan yang bermula pada Isnin itu turut menyebabkan kemusnahan di seluruh bandar di Tebing Barat, dengan berpuluh-puluh rumah, kenderaan, kedai dan utiliti musnah.