2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

OIC TOLAK PELAN DAMAI ASIA BARAT TRUMP

JEDDAH, Arab Saudi, 5 Feb – Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menolak keputusan pelan damai di Asia Barat seperti yang dinyatakan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dan menyeru seramai 57 ahlinya supaya tidak menyokong hasrat itu.

OIC, yang mewakili seramai lebih 1.5 bilion umat Islam di seluruh dunia dalam satu kenyataan berkata, pertubuhan itu menolak pelan AS-Israel yang dilihat tidak mencapai hasrat dan hak sebenar rakyat Palestin selain ia bertentangan dengan terma rundingan proses damai.

Mesyuarat menteri luar di ibu pejabat OIC di Jeddah hari ini turut menyebut bahawa kesemua negara ahli tidak melakukan rundingan atau bekerjasama dengan pihak AS yang dijangka mahu melaksanakan pelan itu dengan bagaimana cara sekali pun.

“Keamanan hanya boleh dicapai dengan pengunduran penuh Israel dari Palestin khususnya di bandar suci, Al-Quds Al-Sharif (Baitulmaqdis) dan wilayah Arab lain yang dijajah sejak Jun 1967 (perang Asia BArat,” kata OIC yang turut bertegas menyokong Baitulmaqdis sebagai ibu negara masa hadapan untuk Palestin.

Liga Arab yang bersidang di Kaherah pada Sabtu lalu, turut menolak pelan kontroversi itu dengan menyatakan ia tidak mencapai ‘hak minimum’ Pelestin.

Malah, persidangan itu turut mencadangkan penyelesaian terbaik kedua-dua negara termasuklah hak negara Palestin berdasarkan sempadan sebelum perang 1967 iaitu apabila Israel menjajah Tebing Barat dan Gaza dan menakluk, barat Baitulmaqdis sebagai ibu negara mereka.

Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki, dalam ucapannya turut menyatakan, perkara itu bukan pelan damai kerana Palestin tidak terbabit menjadi sebahagian pelan itu malah ia memansuhkan segala peluang damai.

Sumber: Berita Harian