2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2024-01-16 at 10.00.03 AM
Uncategorized @ms

NAM digesa beri tekanan kepada Israel laksana gencatan senjata di Gaza

Duta Palestin ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa anggota Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) memberi tekanan kepada Israel untuk melaksanakan gencatan senjata di Gaza selepas 100 hari pertempuran dengan pejuang Palestin.

Berita Harian memetik kenyataan Duta Palestin, Rayid Mansour, berkata walaupun ada resolusi daripada Perhimpunan Agung PBB dan Majlis Keselamatan, gencatan senjata tetap sukar difahami.

NAM yang dibentuk ketika keruntuhan sistem penjajah dan pada kemuncak Perang Dingin, memainkan peranan penting dalam proses dekolonisasi, menurut laman webnya.

Mansour berkata bahawa mengetuai apartheid rakyat Palestin dalam perang berterusan yang tercetus pada 7 Oktober apabila Hamas tiba-tiba menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, dan menjadikan 250 orang tebusan.

Israel bertindak balas dengan menyerang Semenanjung Gaza, membunuh hampir 24,000 orang dan menyebabkan kira-kira 80 peratus penduduk kehilangan tempat tinggal.

“Kami masih di bawah penjajahan Israel dan kami melihat pembunuhan beramai-ramai dilakukan ke atas rakyat kami, khususnya di Semenanjung Gaza,” katanya.

Beliau berkata rakyat Palestin berterima kasih kepada Afrika Selatan kerana memfailkan kes terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu sebelum ini berkata Israel akan meneruskan perangnya terhadap Hamas sehingga kemenangan dan tidak akan dihalang oleh sesiapa, termasuk ICJ.

Sekurang-kurangnya 30 anggota pergerakan itu dijangka menghadiri mesyuarat ketua-ketua negara pada akhir perbincangan selama seminggu.