2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-05-23 at 11.05.09 AM (1)
Info Semasa

Menteri ‘ekstremis’ Israel cari pasal lagi

BAITULMAQDIS – Menteri ‘ekstremis’ Israel, Itamar Ben-Gvir sekali lagi mengundang kontroversi apabila beliau menceroboh masuk ke kawasan pekarangan Masjid al-Aqsa (Haram al-Sharif) pada Ahad.

Menurut laporan dari Sinar Harian, tindakan provokasi itu dilakukan tiga hari selepas Ben-Gvir bersama ribuan ekstremis Yahudi berarak di Kota Lama sempena memperingati insiden Baitulmaqdis jatuh ke tangan rejim Zionis ketika Perang Enam Hari pada 1967.

“Baitulmaqdis adalah jiwa kami. Amaran Hamas tidak akan menghalang kami. Saya menuju ke Gunung Kuil,” katanya merujuk kepada panggilan Yahudi di kawasan suci tersebut.

Hamas yang mentadbir Genting Gaza mengecam tindakan Menteri Keselamatan Negara Israel tersebut selepas kritikan sama pernah dibuat pada Januari lalu.

“Rejim Zionis akan bertanggungjawab atas pencerobohan menteri ekstremis mereka bersama pelampau Yahudi. Tindakan biadab mereka mengancam kesucian al-Aqsa selain mempamerkan keangkuhan menteri berhaluan kanan tersebut,” tegas gerakan itu menerusi Telegram.

Jordan dalam satu kenyataan juga mengutuk tindakan provokatif melampau Ben-Gvir yang disifatkan sebagai perbuatan yang tidak boleh diterima dan berpotensi meningkatkan lagi ketegangan di wilayah berkenaan.

“Ia adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa, status quo Baitulmaqdis dan tapak sucinya secara jelas,” kata jurucakap Kementerian Luar Amman, Sinan Majali.

Dalam perkembangan lain, ahli politik kanan Israel dijadualkan mengadakan mesyuarat kabinet jarang berlaku di Baitulmaqdis selepas gencatan senjata dicapai pada 13 Mei lalu untuk menamatkan pertempuran rentas sempadan yang meragut 33 nyawa.