2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-12-06 at 11.38.22 AM
Info Semasa

Israel terus buat kerja gila, mahu bina penempatan haram baharu di Tebing Barat

Mesir mengutuk keputusan Israel untuk membina penempatan baharu di Baitulmaqdis Timur.

Memetik laporan Harian Metro dari Agensi Anadolu, Mesir menyifatkan tindakan itu sebagai pelanggaran nyata terhadap resolusi antarabangsa.

Kaherah mengulangi penolakan tegasnya terhadap dasar penempatan Israel, yang cuba melemahkan status undang-undang, sejarah dan demografi wilayah Palestin, termasuk Baitulmaqdis Timur.

Kementerian Luar Negeri Mesir dalam satu kenyataan turut menyeru Israel untuk menghentikan aktiviti penempatan tidak sahnya.

Kenyataan itu juga menekankan keperluan bagi Israel untuk berhenti mengeksploitasi tumpuan dunia terhadap perang yang dilancarkannya di Gaza untuk memperhebatkan amalan tidak sah di Tebing Barat, termasuk aktiviti penempatan.

Pihak berkuasa Israel mengeksploitasi perang ke atas Gaza untuk membina penempatan baharu di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, kata kumpulan aktivis Israel Ir Amim pada Isnin.

Ia menandakan rancangan penyelesaian pertama yang diluluskan sepenuhnya oleh kerajaan Israel sejak 2012 dengan penempatan Givat Hamatos sudah diluluskan.

Buat maklumat, Israel menduduki Baitulmaqdis Timur semasa Perang Arab-Israel 1967. Ia menggabungkan seluruh bandar itu pada 1980 dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Di bawah undang-undang antarabangsa, semua penempatan Yahudi di wilayah yang diduduki, dianggap haram.