2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-06-21 at 12.45.14 PM
Info Semasa

Israel rancang lulus ribuan permit bangunan di Tebing Barat

BAITULMAQDIS: Israel membentangkan rancangan untuk meluluskan ribuan permit bangunan di Tebing Barat yang diduduki, beberapa hari lalu.

Menurut laporan Berita Harian, rancangan itu diteruskan walaupun terdapat tekanan dari Amerika Syarikat (AS) untuk menghentikan perluasan penempatan yang dilihat Washington sebagai penghalang kepada perdamaian dengan rakyat Palestin.

Rancangan kelulusan 4,560 unit rumah di pelbagai kawasan di Tebing Barat dimasukkan dalam agenda Majlis Perancangan Tertinggi Israel yang bermesyuarat minggu depan, walaupun hanya 1,332 yang bersedia untuk kelulusan akhir, dengan bakinya masih melalui proses pelepasan awal.

“Kami akan terus membangunkan penyelesaian dan mengukuhkan pegangan Israel di wilayah itu,” kata Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich, yang juga memegang portfolio pertahanan yang memberikannya peranan utama dalam pentadbiran Tebing Barat.

Kumpulan peneroka Yahudi menyambut baik pengumuman itu.

“Rakyat memilih untuk terus membina di Yudea dan Samaria dan Lembah Jordan, dan itulah cara yang sepatutnya,” kata Datuk Bandar Majlis Wilayah Gush Etzion dan Pengerusi Majlis Yesha, Shlomo Ne’eman, menggunakan alkitabiah Israel, nama untuk Tebing Barat.

Kebanyakan negara menganggap penempatan yang dibina di atas tanah yang ditawan oleh Israel dalam perang Asia Barat 1967, sebagai haram yang menjadi isu asas dalam konflik Israel-Palestin.

Rakyat Palestin pula berusaha untuk menubuhkan sebuah negara merdeka di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota mereka.

Namun rundingan damai yang diuruskan oleh AS dibekukan sejak 2014.

Sejak memegang jawatan pada Januari, gabungan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu meluluskan promosi lebih 7,000 unit rumah baharu, paling dalam di Tebing Barat.

Ia juga meminda undang-undang untuk membuka laluan kepada peneroka untuk kembali ke empat penempatan yang sebelum ini dipindahkan.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Israel, Pihak Berkuasa Palestin yang menjalankan pemerintahan sendiri terhad di beberapa bahagian Tebing Barat, berkata ia akan memboikot mesyuarat Jawatankuasa Ekonomi Bersama dengan Israel yang dijadualkan pada Isnin.

Kumpulan Islam Palestin Hamas, yang memerintah Gaza sejak 2007, selepas pengunduran tentera dan peneroka Israel, mengecam tindakan itu, dengan mengatakan ia “tidak akan memberikan (Israel) legitimasi ke atas tanah mereka dan akan menentangnya dengan segala cara.”