2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Kenyataan Media

CONTOHI PENGORBANAN 7 ORANG RAKAN

 

JAKARTA, 24 JULAI – Kesungguhan tujuh kanak-kanak lelaki yang ingin menyambut Aidiladha tahun ini menjadi tular di media sosial apabila berjaya mengumpulkan sejumlah wang untuk membeli seekor lembu untuk tujuan korban.

 

Kanak-kanak tersebut ialah Abu Bakar atau dikenali sebagai Iki, berusia 13 tahun bersama rakan sepermainannya yang lain, Zhilal, 11, Sauqi, 11, Fauzan, 11, Sukatma, 12, Zalfa, 12, dan Yudi, 18, berasal dari Kampung Ardio, Cibogor di Bogor Tengah.

 

Tujuh rakan baik itu telah menabung sebanyak Rp5,000 (RM1.50) setiap hari, selama 10 bulan sehingga berjaya membeli seekor lembu berharga Rp19.5 juta (RM5,741).

 

Dalam perkembangan sama, Iki menyatakan yang setiap hari selepas pulang dari sekolah, dia akan mendapatkan duit daripada rakannya itu untuk disimpan di dalam tabung seperti dirancang mereka.

 

“Kami hanya ingin berkongsi sembelihan untuk hari raya ini, khususnya dengan penduduk kampung di sini.

 

Kanak-kanak daripada lapan adik-beradik itu turut mengasingkan sebahagian wang hasil jualan minyak gasolin bersama kakaknya di Pasar Anyar, bandar Bogor.

 

Tribun News melaporkan, perasaan bangga turut dikongsi ibunya, Sati, 54, walapun pada mulanya berasa ragu dengan kemampuan anaknya itu.

 

“Saya jarang memberi wang belanja kepada Iki, tetapi dia sanggup menyimpan wang dengan mengasingkan simpanan yang diperolehnya.

 

“Saya berharap keikhlasan Iki dan rakannya menjadi contoh dan ikutan kanak-kanak lain,” katanya.

 

Ibu Fauzan turut menyatakan rasa bangganya dengan anak tunggalnya itu.

 

Katanya, Fauzan menyisihkan wang belanja Rp5,000 (RM1.50) setiap hari secara rutin bersama enam rakan sepermainan selepas pulang dari sekolah.

 

Ketua RW kampung Ardio, Ahmad Darmawan berkata, ia kali pertama kanak-kanak di kampungnya itu menunjukkan sikap teladan berkenaan sehingga menjadi inspirasi ramai.

 

Sumber: Harian Metro