2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

7 TERBUNUH AKIBAT LETUPAN PERIUK API

TRIPOLI – Tujuh orang termasuk orang awam terbunuh akibat letupan periuk api di pinggir ibu negara Libya, menurut Kerajaan Gabungan Libya (GNA).

“Mereka yang terbunuh iaitu empat orang awam dan tiga pakar pembersih periuk api di beberapa lokasi di selatan Tripoli termasuk 10 yang lain cedera,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan, Amin al-Hashemi.

Hashemi berkata, alat-alat itu telah dimatikan di daerah Ain Zara dan Wadi Rabi di pinggir selatan ibu kota, yang dikawal oleh pasukan yang menyokong orang kuat tentera timur, Khalifa Haftar.

Letupan itu berlaku beberapa hari selepas GNA menyatakan kembali menguasai ibu kota dan pinggir bandarnya selepas menangkis serangan Haftar sepanjang tahun untuk merebut ibu negara.

Pemantau Hak Asasi Manusia awal bulan ini menuduh pasukan pro-Haftar meletakkan periuk api Russia dan Soviet di daerah selatan Tripoli.

Baru-baru ini, misi PBB Libya menyuarakan keprihatinan terhadap laporan bahawa penduduk kawasan Ain Zara dan Salahuddin di Tripoli telah terbunuh atau cedera oleh alat peledak yang diletakkan dekat kediaman mereka.

Pasukan Pro-Haftar, yang disokong oleh Russia, Mesir dan Emiriah Arab Bersatu, telah bertempur sejak April tahun lalu untuk merebut Tripoli dari GNA yang diiktiraf oleh PBB hingga menyebabkan ratusan orang mati dan memaksa 200,000 meninggalkan rumah mereka.

Kemajuan pesat Haftar di Tripoli turut terhenti, tetapi dalam beberapa minggu kebelakangan ini pasukan GNA yang disokong Turki telah berjuang untuk mendapatkan kembali kawalan di seluruh barat laut negara itu.

Ini adalah kali terakhir dalam beberapa tahun keganasan berikutan penggulingan dan pembunuhan diktator lama Muammar Gaddafi pada tahun 2011 dalam pemberontakan yang disokong oleh Barat. 

Sumber: Berita Harian