2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

16 MAUT SERANGAN ISRAEL DI SYRIA

BEIRUT: Serangan tentera Israel awal pagi tadi yang mensasarkan depot senjata dan kedudukan tentera di timur Syria membunuh sekurang-kurangnya 16 orang iaitu lima tentera dan 11 pejuang sekutu, kata Observatorium Hak Asasi Manusia Syria hari ini.

Tentera udara Israel melakukan lebih daripada 18 serangan terhadap beberapa sasaran di kawasan di bandar timur Deir Ezzor hingga ke gurun Boukamal di sempadan Syria-Iraq, menurut pemantau perang yang berpusat di Britain.

Serbuan itu mengorbankan lima askar Syria dan 11 pejuang sekutu yang tergolong dalam Pengawal Revolusi Iran, Hizbullah Lubnan dan Briged Fatimiyyah, yang termasuk pejuang Afghanistan pro-Iran, kata Observatorium, walaupun identiti mangsa masih belum dapat disahkan.

Agensi berita Syria, SANA melaporkan serangan itu tetapi tanpa memberikan keterangan lebih lanjut.

“Pada jam 1 pagi, tentera Israel melakukan serangan udara di bandar Deir Ezzor dan wilayah Boukamal,” kata SANA berdasarkan sumber ketenteraan.

“Hasil pencerobohan saat ini sedang disahkan,” tambahnya.

Itu adalah gelombang kedua serangan Israel di Syria dalam waktu kurang daripada seminggu.

Serangan terakhir pada 7 Januari lalu, mensasarkan kedudukan di selatan Syria dan selatan ibukota Damsyik, yang mengorbankan tiga pejuang pro-Iran.

Israel secara rutin melakukan serangan di Syria, kebanyakannya terhadap sasaran yang didakwa mempunyai kaitan dengan Iran.

Israel mencapai sekitar 50 sasaran di Syria pada tahun 2020, menurut laporan tahunan yang dikeluarkan pada akhir bulan lalu oleh tentera Israel.

Tentera Israel sudah melakukan ratusan serangan udara dan peluru berpandu ke Syria sejak perang saudara meletus pada tahun 2011, yang mensasarkan pasukan Hizbullah Iran dan Lebanon serta pasukan pemerintah.

Negara Yahudi jarang mengakui serangan individu tetapi telah melakukannya ketika menganggap apa yang digambarkannya sebagai pencerobohan di wilayah Israel.

Serantau Muslim berharap krisis kemanusiaan ini dapat dibendung pada masa akan datang dan mendoakan agar mereka yang berbuat zalim kepada orang lain akan mendapat balasan setimpal kelak.

Sumber: Berita Harian