2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

RIBUT KUAT BADAI ISTANBUL, EMPAT TERBUNUH

ISTANBUL – Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan 38 cedera pada Isnin apabila bandar metropolis Istanbul di Turki dilanda ribut dan angin kencang, menurut Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD).

Setakat jam 8.30 malam (1730GMT), Pusat Panggilan Kecemasan 112 di Istanbul menerima 1,517 panggilan berkaitan ribut, lapor Agensi Anadolu memetik AFAD.

Perkhidmatan kecemasan bekerja keras mendapatkan bantuan untuk mangsa ribut, kata pejabat gabenor.

Bandar dengan lebih 15 juta penduduk itu mengalami angin kencang sejak pagi Isnin sehingga mengakibatkan pokok tumbang, bumbung rumah rosak dan sebuah menara jam runtuh.

Pegawai cuaca negeri berkata angin bertiup sekencang 129 kilometer sejam di daerah Beylikduzu yang turut dilanda hujan lumpur semasa ribut.

Ribut mengakibatkan beberapa bot yang berlabuh di Maltepe dan Pendik mengalami kerosakan teruk serta menyebabkan sebuah kapal kargo berlanggar dengan jeti di Pelabuhan Ambarli.

Sebagai langkah berjaga-jaga, pihak berkuasa membatalkan pengangkutan laut dan menutup Selat Bosphorus yang menghubungkan Marmara dan Laut Hitam – kepada semua laluan kapal dari kedua-dua arah.

Akibat keadaan angin berbahaya, syarikat penerbangan Turkish Airlines mengarahkan sekurang-kurangnya enam pesawat yang tidak dapat mendarat di lapangan terbang itu untuk terbang keluar Istanbul.

Sumber: Sinar Harian