2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Kenyataan Media

NETANYAHU, GANTZ MUNGKIN BERGILIR JADI PM ISRAEL

BAITULMAQDIS, 24 Sept. – : Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, dan pencabarnya, Benny Gantz, memulakan rundingan semalam berhubung cadangan pembentukan kerajaan perpaduan, dan fokus utama adalah siapa yang akan dahulu menerajui kerajaan menurut perjanjian penggiliran.

Selepas gagal mendapatkan kemenangan mutlak pada pilihan raya kedua dalam masa enam bulan Selasa lalu, Netanyahu kini percaya beliau cuma boleh kekal dengan berkongsi kuasa.

Beliau atau Gantz tidak mempunyai sokongan mencukupi daripada sekutu masing-masing untuk mendapat majoriti 61 kerusi dalam Parlimen yang mempunyai 120 kerusi, untuk bergerak solo.

Gantz, pemimpin Parti Blue and White, secara terbuka menentang idea bersekutu dengan Likud, pimpinan Netanyahu, merujuk kepada kemungkinan dakwaan rasuah terhadap beliau.

Presiden Reuven Rivlin, yang ditugaskan memilih calon terbaik untuk cuba membentuk kerajaan campuran, sudah bersuara menyatakan sokongan kepada kerajaan campuran.

Semalam, beliau berjumpa dengan kedua-dua pemimpin untuk berbincang secara tertutup.

Merumuskan pertemuan mereka di pejabat Rivlin, Netanyahu dan Gantz mengeluarkan kenyataan bersama berkata mereka sudah berbincang untuk meneruskan dengan cadangan kerajaan perpaduan.

“Seluruh perbincangan kini adalah berhubung persoalan siapa yang akan berkhidmat sebagai Perdana Menteri dahulu, dan siapa kemudian,” kata bekas Menteri Pertahanan, Avigdor Lieberman, yang memimpin parti Yisrael Beiteinu mendapat lapan kerusi pada pilihan raya Selasa lalu.

Penggiliran itu mengulangi sistem dipakai dalam kerajaan perpaduan pada 1984 hingga 1988 pimpinan Shimon Peres dan Yitzhak Shamir, yang bergilir sebagai Perdana Menteri.

Jika perjanjian perkongsian kuasa itu ditandatangani, ia penting bagi Netanyahu untuk berkhidmat sebagai Perdana Menteri terlebih dahulu jika mahu mengelakkan pendakwaan.

 

Sumber: Berita Harian