2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

LEBIH 120,900 PENDUDUK MYANMAR JADI PELARIAN DOMESTIK SEJAK FEBRUARI: PBB

KUALA LUMPUR: Lebih 120,900 penduduk di Myanmar terpaksa menjadi pelarian di tanah air sendiri di tengah konflik yang semakin meruncing antara tentera Myanmar dan kumpulan etnik bersenjata, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Jumaat.

Pertempuran di Kachin, Kayin, utara Shan, Chin dan Kayah, menyebabkan penduduk terpaksa melarikan diri selepas tentera menggulingkan kerajaan sejak Februari lalu.

Agensi Anadolu melaporkan sekurang-kurangnya 85,900 penduduk di tenggara Myanmar menjadi pelarian domestik, 15,000 di utara Shan utara dan 20,000 lagi di Kachin dan Chin.

Ribuan orang amat memerlukan bantuan kemanusiaan termasuk ubat-ubatan, alat pertolongan cemas, tempat berlindung, makanan dan peralatan kebersihan serta sanitasi.

Sementara itu, sekurang-kurangnya 75 orang hilang di Myanmar sejak rampasan kuasa, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan, lapor Anadolu.

“Insiden orang hilang berlaku sejak awal kudeta apabila tentera bertindak kejam terhadap orang awam, mereka dibunuh dan diseksa dan mayat mereka dilenyapkan.

“Dari 75 yang hilang, AAPP mengesahkan 23 hilang, 52 lagi dipercayai hilang,” kata Persatuan Bantuan Tahanan Politik (AAPP) dalam satu kenyataan dikeluarkan pada Jumaat.

Sebilangan individu hilang selepas rumah dan tempat persembunyian diserbu, manakala yang lain ‘lenyap selepas mereka pada awalnya disahkan ditahan’ tentera junta.

Sehingga Jumaat, 833 orang maut di tangan junta tentera dengan kira-kira 4,350 orang berada dalam tahanan. 

Sumber: Berita Harian