2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
admin@serantaumuslim.org.my
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-07-17 at 10.34.17 AM
Info Semasa

Krisis kelaparan Yaman terburuk, makin parah jika tidak dibantu

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini memberi amaran krisis kelaparan di Yaman akan bertambah buruk sekiranya tidak dibantu.

PBB menganggap situasi di Yaman yang dilanda perang adalah bencana kemanusiaan terburuk di dunia.

Perang itu sudah memasuki tahun kelapan dan akan berterusan. Ekonomi berada dalam kehancuran. Perkhidmatan asas semakin merudum.

PBB mendedahkan, daripada 31.9 juta penduduk di Yaman, 23.4 juta memerlukan bantuan kemanusiaan dengan 12.9 juta daripadanya dalam keadaan terdesak.

Yaman mengalami perang yang dahsyat sejak 2014, menentang pemberontak Huthi yang disokong Iran bagi menentang kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, disokong oleh pakatan tentera diketuai Arab Saudi.

Beginilah keadaan anak-anak di Yaman, mereka kekurangan zat dan menghidap pelbagai penyakit.

Ratusan ribu terbunuh sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam peperangan, dan berjuta-juta lagi kehilangan tempat tinggal.

Pertubuhan Makanan dan Pertanian, WFP dan agensi kanak-kanak UNICEF melalui satu kenyataan bersama berkata, keadaan kemanusiaan dijangka bertambah buruk pada tahun ini.

“Krisis kebuluran Yaman yang sudah teruk kini semakin parah, dengan 17.4 juta orang memerlukan bantuan makanan dan sebahagian besar penduduk menghadapi tahap kecemasan kelaparan,” tiga agensi PBB itu memberi amaran.

Kanak-kanak antara korban terbesar akibat kebuluran

WFP berkata, bilangan mereka yang memerlukan bantuan makanan juga meningkat sebanyak 1.2 juta sepanjang tahun lalu dan dijangka mencecah 19 juta orang pada separuh kedua 2022.

“Kami sedang melihat krisis kelaparan seismik jika tidak bertindak sekarang. Pembiayaan untuk Yaman tidak pernah sampai ke tahap ini. Kami tidak mempunyai pilihan selain mengambil makanan daripada orang yang kelaparan untuk memberi makan kepada mereka yang kebuluran,” kata pengarah eksekutif WFP David Beasley.

Bekalan air antara krisis terbesar di Yaman, mereka terpaksa minum air yang tidak bersih demi kelangsungan hidup.