2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2024-01-19 at 2.09.17 PM (1)
Uncategorized @ms

Jutaan warga Afghanistan kelaparan akibat cuaca sejuk melampau

Jutaan pelarian warga Afghanistan kini berdepan isu kelaparan berikutan musim sejuk di bawah paras beku melanda bandar timur negara berkenaan.

Meninjau laporan Utusan Malaysia, Jurucakap Suruhjaya Tinggi Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR), Caroline Gluck berkata, keadaan kini sudah menjadi malapetaka di Afghanistan.

Katanya, ketika musim sejuk bermula, pihaknya mengalami dua kecemasan besar-besaran.

“Beribu-ribu orang masih tidur di dalam khemah di wilayah Herat selepas gempa bumi berturut-turut pada Oktober lalu memusnahkan atau menyebabkan 31,000 rumah tidak dapat didiami.

Gluck juga menyatakan kira-kira setengah juta rakyat Afghanistan yang melarikan diri dari dari Pakistan, kembali dalam beberapa bulan kebelakangan ini ke negara di mana pengangguran berleluasa, dalam masa yang paling teruk untuk tempoh setahun.

Seramai enam juta warga Afghanistan menerima bantuan makanan bernilai AS$45 (RM212.4) daripada Program Makanan Sedunia (WFP) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di bandar timur Afghanistan.

Seorang pelarian, Rabbani, 32, adalah seorang daripada mereka.

Sebagai pelarian, dia berhak mendapat bantuan WFP: 50 kilogram (110 paun) tepung, enam kilogram kacang merah, lima liter minyak dan 450 gram garam.

Tetapi, “tidak ada kerja di sini”, katanya.

Apabila suhu sejuk melanda, tujuh keluarganya meninggalkan khemah yang mereka duduki sejak menyeberang dari Pakistan untuk ke sebuah pondok.

“Apabila tidak ada lagi yang boleh dimakan, kematian itu lebih baik daripada meminta-minta.”

Shakar Gul, 67, baru sahaja menerima bayaran pertama daripada enam bayaran bulanan daripada WFP.

“Jika kita orang dewasa tidak cukup makan untuk beberapa hari, tidak mengapa… tetapi kita tidak membiarkan anak-anak kita mati kelaparan,” katanya.

Dengan wang itu dia akan dapat membeli keperluan rumah, tetapi hanya cukup untuk 15 hari.

Pengarah pusat Pul-e Alam WFP, Baryalai Hakimi berkata, tahun ini, terdapat kekurangan bantuan, sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan dalam kecemasan kemanusiaan di seluruh dunia dan keletihan penderma.

“Orang yang dikecualikan masih datang ke sini dan menunggu, terutamanya wanita. 

“Mereka kecewa. Kami menjelaskan kepada mereka bahawa orang yang mendapat bantuan lebih terdedah daripada mereka,” katanya.

Begitulah keadaan Bibi Raihana, 40, dia mempunyai lapan anak, seorang suami di penjara, masalah kesihatan dan “bukan seorang Afghani”.

Matanya basah dengan air mata di sebalik jaringan burqanya.

“Nama saya tiada dalam senarai. Mereka tidak memberi saya apa-apa,” katanya.

Jurucakap WFP, Philippe Kropf berkata, pada musim sejuk ini, 15.8 juta rakyat Afghanistan memerlukan bantuan, dengan 2.8 juta berada pada tahap kecemasan makanan, katanya.

Tambah Kropf, kekurangan dana memaksa WFP untuk mengetatkan kriteria untuk pemberian bantuan, dengan hanya enam juta orang yang layak mendapat bantuan kecemasan dalam makanan, wang tunai atau baucar.

“Ia meninggalkan jurang 10 juta orang,” katanya.

Setelah mendapat bantuan kemanusiaan berikutan pencerobohan yang diketuai AS ke atas negara itu, pembiayaan ke Afghanistan telah merosot sejak Taliban kembali berkuasa pada pertengahan 2021, sebahagiannya disebabkan oleh banyak sekatan yang dikenakan ke atas wanita.

Hari ini, kira-kira 85 peratus rakyat Afghanistan hidup dengan kurang daripada AS$1 (RM4.72) sehari, menurut PBB, dengan kemiskinan tegar ditemui di kawasan luar bandar dan bandar.