2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
WhatsApp Image 2023-08-28 at 11.03.34 AM
Info Semasa

Israel benarkan penduduk Yahudi serang, ceroboh kawasan rakyat Palestin di Tebing Barat

RAMALLAH: Perdana Menteri Palestin, Mohammed Ishtaye menuduh Israel mengenakan hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat.

Utusan memetik laporan Xinhua menyatakan bahawa Perdana Menteri Palestin itu membuat kenyataan tersebut berikutan beberapa siri serangan yang dilakukan oleh pendatang Yahudi terhadap rakyat Palestin dan harta benda mereka di beberapa kawasan di Tebing Barat.

“Bandar Huwara dan kampung-kampung di selatan Nablus di bahagian utara Tebing Barat dan beberapa kawasan lain sekali lagi menjadi sasaran dalam tempoh dua hari lalu,” kata Ishtaye.

Beliau berkata, ‘hukuman kolektif dan semua pencerobohan berulang terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat akan meningkatkan kekuatan dan keazaman mereka untuk kebebasan dan kemerdekaan’.

Ishtaye mengecam tuntutan beberapa pendatang dan pelampau Yahudi untuk menghapuskan Huwara, yang berlaku selepas kejadian tembakan mengorbankan dua penduduk Israel di bandar itu pada petang Sabtu.

Semalam, pertempuran sengit meletus di Huwara dan beberapa kampung di selatan Nablus antara berpuluh-puluh rakyat Palestin dan tentera Israel.

Pertempuran berlaku apabila tentera Israel menyerbu beberapa rumah dan kedai dan mengetatkan langkah ketenteraan mereka berhampiran Nablus, mendakwa mereka sedang mencari pelaku serangan.

Sejak Januari, 33 orang, kebanyakannya warga Israel terbunuh dalam serangan yang dilakukan oleh rakyat Palestin, dan lebih 200 rakyat Palestin dibunuh oleh tentera dan pendatang Israel, menurut angka rasmi.