2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

INDIA PINDAHKAN LEBIH 10,000 ORANG MENJELANG TAUFAN

MUMBAI – Lebih daripada 10,000 orang, termasuk beberapa pesakit COVID-19, dipindahkan ke lokasi yang lebih selamat hari ini ketika pantai barat India bersiap-siap menghadapi taufan, ribut pertama yang mengancam Mumbai dalam tempoh lebih 70 tahun.

Pihak berkuasa di ibu kota kewangan India, yang sedang berusaha membendung wabak itu, memindahkan hampir 150 pesakit COVID-19 dari sebuah hospital lapangan yang baru dibina ke sebuah kemudahan dengan bumbung konkrit sebagai langkah pencegahan, kata pegawai.

Ketua menteri negeri Maharashtra, yang adalah ibu negeri Mumbai, berkata orang yang tinggal di kediaman dekat pantai dipindahkan ke tempat yang lebih selamat sebelum Taufan Nisarga melanda yang dijadualkan pada hari Rabu petang atau malam.

“Penduduk setinggan di kawasan dataran rendah telah diarahkan untuk berpindah,” kata Uddhav Thackeray dalam satu mesej yang diciap oleh pejabatnya di Twitter.

Mumbai jarang menghadapi ribut taufan – ribut teruk terakhir yang melanda bandar itu pada 1948, membunuh 12 orang dan mencederakan lebih 100 orang.

Ahli meteorologi India memberi amaran akan hujan lebat – dengan angin 100-110 kilometer sejam (km/j) dan tiupan angin hingga 120 km/j – menyebabkan kerosakan pada pondok jerami, kabel elektrik dan ribut setinggi satu hingga dua meter melanda kawasan rendah Maharashtra.

Nisarga juga dijangka akan melanda negeri jiran Gujarat dan wilayah pesisir Daman, di mana pihak berkuasa memindahkan lebih dari 10,000 orang.

“Kami telah memindahkan lebih dari 6,000 orang dari kawasan pesisir dataran rendah ke kawasan yang lebih tinggi,” kata Rakesh Minhas, seorang pegawai kanan di Daman.

Seramai 4,000 orang lagi dipindahkan dari perkampungan pesisir di daerah Valsad dan Navsari Gujarat, kata pegawai.

“Menjelang wabak COVID-19, semua prosedur operasi standard (SOP) diikuti di tempat perlindungan sementara yang telah dinyah kuman dan arahan telah dikeluarkan untuk melakukan penjarakan selamat,” kata Arpit Sagar, pegawai di Valsad memberitahu AFP.

Nisarga hadir di penghujung Taufan Amphan, yang membunuh lebih dari 100 orang ketika menghancurkan India timur dan Bangladesh bulan lalu, meratakan desa, memusnahkan ladang dan menyebabkan berjuta-juta keputusan bekalan elektrik. 

Sumber: Berita Harian