2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Info SemasaKenyataan Media

EU GESA ISRAEL HENTIKAN MEROBOHKAN BANGUNAN PALESTIN

BRUSSELS: Kesatuan Eropah (EU) hari ini meminta Israel berhenti merobohkan rumah-rumah Palestin di Tebing Barat yang dijajah dan menarik balik ugutan untuk merobohkan sekolah-sekolah Palestin, dengan menyebutnya ‘penghalang menuju penyelesaian dua negara’.

Kenyataan itu, yang dikeluarkan oleh jurucakap ketua dasar luar EU, Josep Borrell, dua hari selepas jentolak Israel merobohkan sebuah kampung Badwi dekat Tubas di Lembah Jordan, menyebabkan hampir 80 penduduknya kehilangan tempat tinggal.

Tentera Israel menyatakan rumah-rumah itu ‘dibina secara haram’ di kawasan yang digunakan untuk latihan ketenteraan.

Kenyataan EU mengatakan bahawa separuh rakyat Palestin yang kehilangan tempat tinggal dalam pemusnahan itu adalah kanak-kanak.

“Pemusnahan berskala besar ini menegaskan sekali lagi trend penyitaan dan pembongkaran yang dikesali sejak awal tahun ini,” katanya.

EU menambah bahawa, Israel juga mengancam akan merampas 52 sekolah Palestin, termasuk satu di Ras Al-Teen di Tebing Barat yang dibiayai bersama oleh negara-negara anggota EU dan EU.

“EU menyeru perlindungan terhadap anak-anak, termasuk memastikan hak mereka untuk mendapat pendidikan di persekitaran sekolah yang selamat dan terjamin,” kata kenyataan itu, sambil menyatakan bahawa pendidikan adalah hak asasi manusia.

“EU mengulangi seruannya kepada Israel supaya menghentikan semua pemusnahan seperti itu, termasuk struktur yang dibiayai oleh EU, khususnya mengambil kira kesan kemanusiaan dari pandemik COVID-19 ketika ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian