2J-1, Jalan Seri Emas 17A, Taman Seri Telok Mas, 75460 Telok Mas, Melaka.
03-8408 1789
Kenyataan Media

BANGLADESH BAKAL HANTAR PULANG ROHINGYA KE MYANMAR

 

DHAKA, 19 Ogos – Pihak berkuasa memaklumkan bahawa Bangladesh dan Myanmar akan menimbang untuk menghantar pulang segelintir daripada ratusan ribu pelarian Rohingya yang lari daripada tindakan keras tentera dua tahun lalu bermula minggu depan.

 

Kira-kira 740,000 Rohingya lari ke Bangladesh pada Ogos 2017 daripada tentangan tentera di Myanmar yang disamakan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dengan pembersihan etnik, menyertai kira-kira 200,000 yang berada di negara itu.

 

Kedua-dua negara menandatangani satu perjanjian penghantaran pulang akhir tahun 2017 namun tiada seorang pun pelarian secara sukarela mahu pulang ke Myanmar di mana etnik minoriti itu berdepan berdekad penindasan selain tidak diberi kerakyatan.

 

Cubaan pada November 2018 untuk menghantar pulang 2,260 Rohingya tidak berjaya kerana mereka enggan pulang tanpa jaminan keselamatan.

 

Langkah baharu itu susulan kunjungan ke kem penempatan tepi bukit bulan lalu yang menempatkan etnik Rohingya oleh pegawai kanan Myanmar diketuai Setiausaha Luar Tetap, Myint Thu.

 

Kementerian Luar Bangladesh sudah mengemukakan senarai lebih 22,000 pelarian kepada Myanmar untuk pengesahan dan Naypyidaw memberi kelulusan kepada 3,450 individu untuk dihantar ‘pulang.’

 

Bangladesh kemudian mengemukakan senarai itu kepada agensi pelarian PBB yang membantu membuat tinjauan ‘situasi pelarian berkaitan penghantaran pulang.’

 

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi Pelarian PBB (UNHCR) di Yangon, Kimberley Phillips berkata, mereka akan ‘bertemu pelarian yang melahirkan hasrat untuk pulang secara sulit bagi mengesahkan ia dilakukan secara sukarela.’

 

Pegawai atasan Kementerian Luar Bangladesh, Delowar Hossain memberitahu AFP ada ‘kemungkinan’ penghantaran pulang individu yang diluluskan dilakukan beberapa hari lagi.

 

“Bagaimanapun kami tidak dapat mengesahkan apa-apa lagi setakat ini,” katanya.

 

Seorang lagi pegawai kementerian yang enggan dikenali berkata, penghantaran pulang mungkin ditetapkan pada 22 Ogos (Khamis).

 

Bagaimanapun, pemimpin masyarakat Rohingya, Mohib Ullah menyuarakan ‘kebimbangan mendalam’ bahawa mereka tidak menyedari sebarang rancangan penghantaran pulang.

 

Katanya, tiada pelarian akan pulang tanpa pengesahan terhadap prasyarat mereka iaitu keselamatan dan kerakyatan.

 

“Kami tidak tahu apa yang berlaku. Kami hanya akan dihantar pulang menerusi dialog (mengenai prasyarat). Tanpa dialog, tiada penghantaran pulang,” kata Mohib.

 

Sumber: Berita Harian